Gemeentelijke dienstverlening en communicatie zijn in toenemende mate gedigitaliseerd. Ook het gebruik van sociale media zorgt voor een exponentiële groei van interactie tussen gemeenten en bewoners. De inzet van digitale middelen bij het vormgeven van beleid en in besluitvormingsprocessen is echter nog beperkt.
In een tweedaagse training onderzoekt u met uw team hoe digitale tools effectief ingezet kunnen worden om besluitvormingsprocessen te vernieuwen en daarmee de (lokale) democratie te versterken.
Met behulp van digitale democratie hebben burgers meer mogelijkheden zich te informeren en te organiseren. Ook zijn zij beter in staat om het werk van de gemeente te volgen en te beoordelen. Dit betekent voor overheden dat ze niet alleen hun informatievoorziening en communicatie moeten verbeteren, maar dat er in het besluitvormingsproces ruimte moet worden gemaakt voor nieuwe vormen van inbreng, waarin de veranderende rol van de burger wordt erkend.
Randvoorwaarden:
- De training is geschikt voor groepen van minimaal 5 en maximaal 15 personen.
- Zowel collega’s binnen een afdeling of over de gehele organisatie heen kunnen gezamenlijk deelnemen.
- De training kan op drie niveaus ingestoken worden: oriëntatie (geen voorkennis vereist), beginnend (plannen voor een pilot of reeds begonnen) en gevorderd (afgeronde pilot(s) en verder).