Baas op het internet workshop

Big data, online privacy en encryptie leren begrijpen

Vind je onderwerpen als big data, online privacy en encryptie fascinerend, maar ongrijpbaar? Met ‘De Baas Op Internet’ verkennen deelnemers de principes en techniek achter het internet. Het lesmateriaal is ontwikkeld voor groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van de middelbare school. Tijdens een workshop leren leraren over de complexe kanten van het internet, om dat later zélf met je hele klas toe te passen. Maar ook voor ouders of professionals die een beter begrip willen krijgen van het internet is ‘De Baas Op Internet’ geschikt.

Kinderen groeien op in een tijd waarin internet, netwerken en data niet meer zijn weg te denken. Met ‘De Baas Op Internet’ benaderen we het internet als een spel met eigen regels: het heeft geen (land)grenzen met daarbinnen geldende wetten zoals in de ‘echte’ wereld. In plaats daarvan is het internet een plek die ontstaat door wat cyberburgers met elkaar delen. 

Door op speelse wijze in te zoomen op de techniek leer je te begrijpen hoe het internet werkt: bouw een eigen internetverbinding (met schuursponsjes en rietjes!), versleutel een geheime boodschap of leer wat een algoritme is door je eigen zelfrijdende auto te ontwerpen. Vanuit die kennis ben je beter in staat om je eigen internetgedrag te doorgronden en je (online) privacy te beschermen.

De Baas Op Internet voor jouw organisatie

Wij organiseren graag een editie van De Baas Op Internet workshop voor jouw organisatie. Via maatwerk trainingen kunnen we een programma ontwikkelen dat aansluit bij een vraag of wens. Neem contact met ons op via e-mail om de mogelijkheden te verkennen of een specifieke vraag te bespreken.

Neem contact met ons op

Dit zijn de zes modules van 'De Baas Op Internet':

Privacy

Breng in kaart hoe je het internet gebruikt en wat je graag met wie deelt. Zijn er geheimen die je alleen jezelf toevertrouwt?

Internet

Bouw het internet na met rietjes en sponsjes, en ontdek zo hoe online berichten van A naar B reizen.

Geheimtaal

Bouw je eigen escape room met echte encryptie methodes (afgekeken van de Grieken en Romeinen).

Datasporen

Wat zijn lekkere cookies en wat zijn vieze cookies? Creëer een dwaalspoor voor databoeren en leer je eigen filterbubbel kennen.

Encryptie

Speel een encryptiespel met chocola en maak met de klas de afweging: een WhatsApp groep of toch iets anders?

Algoritmes

Ontwerp een zelfrijdende auto en programmeer de lastigste dilemma's.

De Baas op Internet online

Het lesmateriaal is hier online te vinden. In een ‘De Baas Op Internet’ workshop leren we deelnemers het lesmateriaal te gebruiken. 

Een impressie

Lees hier de blog ‘Leren hoe het internet werkt’ met een verslag van introductie workshops ter verkenning van het Baas op Internet materiaal voor leerkrachten.

staff

Nienke Hoekstra
Nienke Hoekstra
Workshopleider en organisator