Verven met bacteriën workshop

Textiel verven met bacteriën

De textielindustrie is een van de meest vervuilende ter wereld, waarbij het verven van vezels en textiel milieutechnisch gezien een van de meest rampzalige processen is. Tijdens deze workshop leer je over de mogelijkheden van het verven met bacteriën en ga je zelf met bacteriën verven. Van sterilisatie tot inoculatie, je leert hoe je kan samenwerken met bacteriën en textiel kan verven met deze kleine vrienden. Na een paar dagen kan je het prachtige eindresultaat bewonderen.

Pigment van bacteriën

De afgelopen maanden lag bij TextileLab Amsterdam de nadruk op het onderzoek naar het pigment van bacteriën als duurzaam alternatief voor textiel verven, maar de mogelijkheden voor deze veelzijdige substantie zijn eindeloos. We nodigen creatieve makers en ontwerpers uit om met deze opwindende nieuwe bron van pigment te werken en nieuwe toepassingen te bedenken. Wat kunnen pigmenten van bacteriën voor jouw creatieve praktijk betekenen? Kunnen we een nieuw type inkt of verf ontwikkelen? Kom een nieuwe techniek leren en experimenteer met de resultaten.

Mail naar textilelab@waag.org om een workshop te boeken voor groepen en organisaties. We bieden deze weekcursus ook een keer per jaar aan voor individuen als onderdeel van Fabricademy. Meld je hiervoor aan door te kiezen voor ‘Single Academy’ op apply-textile-academy.org

Bekijk de foto’s van onze laatste workshop

 

bioshades-edited-18

Bacteriën verven met jouw organisatie

We kunnen een op maat gemaakt programma voor jouw organisatie ontwerpen. Ontdek de mogelijkheden of bespreek een specifieke vraag.

Neem contact op

staff

Ista Boszhard
Cecilia Raspanti
digital fabrication, new materials, bacteria dyeing

Deze workshop is ontwikkeld bij Waag’s TextileLab Amsterdam  als onderdeel van het Europese project Textile & Clothing Business Labs (TCBL) dat als doel heeft om de Europese textiel en kledingsector te vernieuwen door te kijken naar nieuwe manieren van ontwerpen en maken, samen te werken, en nieuwe bedrijfsmodellen te bedenken.

eu-flag

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement no. 646133.