Co-creatie is een effectieve manier om complexe problemen aan te pakken en relaties op te bouwen tussen groepen en individuen die standhouden tot lang na een project.
Co-creatie is een innovatief en participatief proces dat als doel heeft om gedeelde eigendom van projecten te creëren tussen organisaties en individuen binnen een gemeenschap. Elk project dat te complex is voor een eenvoudige top-down benadering kan enorm profiteren van co-creatie. Er zijn vaak veel afhankelijkheden of belanghebbenden die mogelijk niet in staat of bereid zijn om hun positie te verdedigen, of een context die onderhevig is aan plotselinge veranderingen. Co-creatie geeft je een beter begrip van de problemen die je probeert aan te pakken. Het zorgt ervoor dat je project de ondersteuning heeft van alle betrokkenen. In deze context zoeken veel organisaties en professionals naar manieren om een co-creatieve aanpak te implementeren. Deze training helpt je een co-creatie strategie vast te stellen voor je eigen organisatie.
Werken in co-creatie met stakeholders is een strategische keuze en vereist een ruimdenkende benadering. In de training verkennen we de karakteristieken van een co-creatie traject, passen (creatieve) methodes toe en ontwikkelen activiteiten en formats die bijdragen aan het realiseren van publieke betrokkenheid. De training stelt deelnemers in staat om op nieuwe manieren te werken, continu hun rol binnen de maatschappij te definiëren, om relevant en dynamisch te blijven in het licht van veranderende maatschappelijke waarden en uitdagingen. De training zelf is ook een co-creatie proces dus ben bereid om hands-on aan de slag te gaan met je ambitie om te co-creëren!
De methodologie van deze training is gebaseerd op ‘Design thinking’ Waag’s ‘Users as Designers’ methodologie, een gedragsveranderings methodologie die we ontwikkelden in het EU-gesubsidieerde project Decarbonet en de Train-de-trainer sessie die we organiseerden in de EU-gesubsidieerde Big Picnic en Cities-4-People projecten.