co-creatie-1

Co-creatie facilitator training

training van (toekomstige) begeleiders van co-creatie processen

Co-creatie is een effectieve manier om complexe problemen aan te pakken en relaties op te bouwen tussen groepen en individuen die standhouden tot lang na een project.

Co-creatie is een innovatief en participatief proces dat als doel heeft om gedeelde eigendom van projecten te creëren tussen organisaties en individuen binnen een gemeenschap. Elk project dat te complex is voor een eenvoudige top-down benadering kan enorm profiteren van co-creatie. Er zijn vaak veel afhankelijkheden of belanghebbenden die mogelijk niet in staat of bereid zijn om hun positie te verdedigen, of een context die onderhevig is aan plotselinge veranderingen. Co-creatie geeft je een beter begrip van de problemen die je probeert aan te pakken. Het zorgt ervoor dat je project de ondersteuning heeft van alle betrokkenen. In deze context zoeken veel organisaties en professionals naar manieren om een ​​co-creatieve aanpak te implementeren. Deze training helpt je een co-creatie strategie vast te stellen voor je eigen organisatie.

Werken in co-creatie met stakeholders is een strategische keuze en vereist een ruimdenkende benadering. In de training verkennen we de karakteristieken van een co-creatie traject, passen (creatieve) methodes toe en ontwikkelen activiteiten en formats die bijdragen aan het realiseren van publieke betrokkenheid. De training stelt deelnemers in staat om op nieuwe manieren te werken, continu hun rol binnen de maatschappij te definiëren, om relevant en dynamisch te blijven in het licht van veranderende maatschappelijke waarden en uitdagingen. De training zelf is ook een co-creatie proces dus ben bereid om hands-on aan de slag te gaan met je ambitie om te co-creëren!

De methodologie van deze training is gebaseerd op ‘Design thinking’ Waag’s ‘Users as Designers’ methodologie, een gedragsveranderings methodologie die we ontwikkelden in het EU-gesubsidieerde project Decarbonet en de Train-de-trainer sessie die we organiseerden in de EU-gesubsidieerde Big Picnic en Cities-4-People projecten.

Praktische informatie

Co-creatie facilitator training:
De training duurt drie volle dagen.
Maximaal 20 deelnemers.
Kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers en beschikbaar op aanvraag.

Doel van de co-creatie training

Het doel van de training is om de deelnemers in staat te stellen co-creatief te werken met bestaand en nieuw publiek. Co-creatie stelt professionals in staat om samen te werken met en te leren van anderen, om connecties te bouwen tussen groepen die elkaar normaal niet ontmoeten, om het bewustzijn en de gevoeligheid voor belangrijke kwesties te vergroten en om banden op te bouwen tussen groepen en individuen die standhouden tot lang na het project. Dit vereist ruimdenkende houding en goede communicatievaardigheden.

Co-creatie activiteiten worden gedreven door uitwisseling van diverse ideeën en waarden, en worden niet door hypotheses geleid, maar door een proces van continue ontdekking. Hoewel co-creatie niet per se een lineair proces is, is er wel een structuur voor begeleiding. De training helpt je op je best te presteren door je te leiden door de verschillende fases van co-creatie, van voorbereiding tot uitvoering. Je leert je eigen team opbouwen, hoe je in de juiste manier van denken kan komen en hoe je innovatief kan blijven gedurende het co-creatie proces.

De training bestaat uit:

  • Toegang tot alle bestaande methodes en middelen, die je een uitgebreid en groeiend repertoire van activiteiten bieden.
  • Een aanpak van leren door te doen, waarin je verschillende elementen onderzoekt en reflecteert voordat je ze uitvoert.
  • Groepscoaching, om deelnemers hun kennis, inzichten en ervaringen te laten delen met elkaar, en hiermee een gedeeld proces te creëren tussen alle deelnemers.
  • Persoonlijke coaching die je door het proces leidt, en verwachte en onverwachte bijdragen en oefeningen die relevant zijn voor de fase waarin je bent aanbiedt.
  • Ondersteun een kritische kijk op je eigen vermogen als organisatie om deel te nemen aan co-creatie en ontdek de vaardigheden die je nodig hebt.

De training wordt ondersteund door een werkboek, de nadruk ligt op het ontwerpen van een inspirerende omgevingen die de optimale omstandigheden bieden om nieuw gedrag aan te moedigen en te ondersteunen, en ook een online tool, de co-creatie navigator.

Co-creatie voor uw organisatie

We kunnen een op maat gemaakte co-creatie training voor jouw organisatie ontwikkelen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken of een specifieke vraag te bespreken.

Neem contact op

Wie kan deze workshop volgen

  • Professionals die zich willen inzetten voor co-creatie met een diverse groep stakeholders. Voorlopers die willen leren over co-creatie (methoden en mindsets) en mensen die meer ervaring hebben met co-creatie kunnen nieuwe methoden verkennen.
  • Deelnemers brengen hun eigen ideeën mee, van het verrijken van de verhalen die musea vertellen, tot het verbeteren van het begrip tussen de verschillende werelden waarin we wonen of het veranderen van de manier waarop organisaties toekomstige evenementen organiseren.

Benodigde (voor)kennis

  • Intentie om een co-creatie traject bij je eigen organisatie te realiseren; kom met een specifiek idee naar de training zodat het team ervaring opdoet met co-creatief werken aan hun eigen onderwerpen
  • Neem je eigen computer mee.

Begeleiders

Dick van Dijk
storytelling, interaction design, playful learning and co-creation
Meia_Wippoo
Meia Wippoo
co-creation, playful learning and social innovation
pam-de-sterke
Pam de Sterke
co-creation, bodily awareness, oriental medicine
karen-van-der-moolen
Karen van der Moolen
social innovation, maker education, maker mindset, fab city, open design