CRISPR-Cas workshop

Genetisch knippen en plakken

Uitvindingen zoals de CRISPR-Cas9 techniek, die genetische manipulatie mogelijk maken, kunnen vergaande consequenties hebben. Heel nauwkeurig kunnen bepaalde genen ‘aan-’ en ‘uitgeschakeld’ worden, waarmee erfelijke eigenschappen veranderd en ziektes preciezer bestreden kunnen worden. Dat kan zowel in een individueel mens, dier of plant, maar ook in een hele soort. Voorbeelden zijn te vinden in bacteriële resistentie en antibioticaonderzoek, de bestrijding van malaria, maar ook het aanpassen van landbouwgewassen en dieren, het bestrijden van menselijke aandoeningen, maar ook het fokken van nieuwe huisdieren, zoals ‘microvarkens’ in China.

Wie heeft er toegang tot deze techniek? Komen er nu eindelijk designer baby’s? Wie bepaald wat gezondheid is? Heeft deze nieuwe techniek in de landbouw effect op de ecologie? Wie hebben er profijt van? In deze workshop voeren we een CRISPR-Cas9 experiment uit en bespreken we de mogelijkheden en de ethiek rondom deze nieuwe genetische technologie en haar beloftes. 

Biohacking bij Waag

Biotechnologische ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op. Het Open Wetlab van Waag onderzoekt hoe deze technologieën toepasbaar zijn naast wetenschappelijk onderzoek, zoals voor design onderzoek, onderzoek in de kunsten en publiek onderzoek zoals biohacking en DIY (doe-het-zelf) biologie.

De vraag over toegang tot deze technologieën vanuit ethisch, veiligheid- en toepasbaarheidperspectief is belangrijk. Daarnaast is de vraag of deze technologieën ook creatief toepasbaar zijn en of dat vervolgens weer van betekenis is voor de wetenschap en technologie. Het Open Wetlab opereert in een internationaal netwerk van biokunst en DIY Biology en onderzoekt onder meer biomaterialen, hoe je zelf je laboratorium bouwt en bacteriële pigmenten.

 

In Waag’s biolab voeren we experimenten uit met een aantal organismen. Ben jij geïnteresseerd in het organiseren van een workshop of experiment? Wij kunnen een op maat gemaakt programma ontwerpen voor jouw organisatie. Neem contact op voor meer informatie. Let op: de workshop kan alleen doorgaan bij voldoende aanmeldingen

Neem contact op

staff

roland-van-dierdonck
Roland van Dierendonck
head of the BioHack Academy
Lucas Evers
head of the Open Wetlab