Hack workshop: de zelfrijdende auto

Technologie en ethiek rondom autonome voertuigen

Tijdens deze hands-on workshop hacken we een speelgoedauto en maken we er een zelfrijdende auto van. We gaan aan de slag met sensoren, Arduino’s en soldeerapparaten, en bespreken de ethische en sociale impact van technologieën zoals zelfrijdende auto’s.

Deelnemers onderzoeken de invloed van technologie op de maatschappij. In een open en hands-on proces bouwen we een klein model van een zelfrijdende auto om inzicht te krijgen in deze technologie. We bespreken ook de ethiek rondom zelfrijdende auto’s. Deelnemers krijgen inzicht in de keuzes die achter de technologie van zelfrijdende auto’s liggen door opdrachten en vragen.

In de nabije toekomst wordt de zelfrijdende auto waarschijnlijk onderdeel van ons dagelijks leven. Wat zijn de implicaties van deze ontwikkeling? De meeste mensen hebben weinig kennis over hoe de technologie van deze voertuigen werkt. Welke keuzes worden door wie gemaakt? Welke algoritmes maken de beslissingen van de zelfrijdende auto? Net zoals de ontwikkeling van veel andere technologieën vind de realisatie van de zelfrijdende auto vooral plaats achter gesloten deuren. Hoe beïnvloeden deze technologieën het sociale en ethische domein?

Een zelfrijdende auto workshop voor uw organisatie

Wij organiseren graag een zelfrijdende auto workshop in opdracht voor uw organisatie. Via maatwerk trainingen kunnen we een programma ontwikkelen dat aansluit bij uw wensen. Neem contact met ons op via email om de mogelijkheden te verkennen.

Neem contact op

Mens en technologie

De zelfrijdende auto is in deze workshop een gedachte-experiment waarbij deelnemers worden uitgedaagd de relatie tussen techniek en de mens kritisch te bestuderen. Hoe werken deze technieken? Welke vragen komen er kijken bij de ontwikkeling van de zelfrijdende auto? Hoeveel invloed willen en kunnen wij nieuwe én hedendaagse technologieën geven?  En welke morele kaders zouden leidend moeten zijn bij deze ontwikkelingen?

Deze workshop is ontworpen in samenwerking met Hackers & Designers.

Resultaten

Deelnemers krijgen meer inzicht in de technologie en ethiek rondom autonome voertuigen en leren zelf met Arduino’s en sensor apparatuur te werken.

Praktische informatie

De workshop duurt ongeveer 3 uur en is geschikt voor maximaal 25 deelnemers. Minimale leeftijd voor deelname in deze workshop is 12 jaar. Kosten hangen af van het aantal deelnemers en zijn beschikbaar op aanvraag.

staff

Merel Boes
Mariëlle Lens