BioHack Academy

Ontwerp, bouw en gebruik je eigen biolab

Ben je geïnteresseerd in doe-het-zelf biotechnologie, ook al heb je geen achtergrond in biologie of technologie? Maak jij graag dingen zelf en ben je graag bezig met technologie? Of ben je creatief en wil je graag met biomaterialen werken?

Sluit je aan bij de biorevolutie!

Biotechnologische ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Uitvindingen, zoals de CRISPR-Cas9 techniek die genetische bewerking van DNA mogelijk maakt, kunnen verstrekkende gevolgen hebben. De BioHack Academy is erop gericht om kennis en tools buiten de institutionele wetenschap breder toegankelijk te maken en biotechnologische vaardigheden breder te verspreiden. 

In de BioHack Academy ligt de nadruk op het leren van de basis van biotechnologie, het werken met biomaterialen en het samenwerken bij het bouwen van je eigen labapparatuur. We leren je hoe je deel kunt nemen aan de biorevolutie en je eigen labapparatuur kunt bouwen met behulp van een lokale makerspace of Fablab.

BioHack Academy #10

Start 3 februari 2025

Data

De BioHack Academy duurt 10 weken. In 2025 start het programma op 3 februari. De workshops, colleges en cursusdagen zijn op maandag en woensdag. Op dinsdag en donderdag werk je aan je eigen project in het Open Wetlab, onder begeleiding van de instructeurs. 

Taal

De BioHack Academy is Engelstalig.

Prijzen

  • €500,- korting met de Early bird prijs tot 1 december 2024: 4.098 euro (incl. btw)
  • Reguliere prijs: ca. 4.598 euro (incl. btw)

Lees de algemene voorwaarden

 

Meld je aan

De aanmeldingen voor 2025 zijn geopend! 

Schrijf je in!

Wat is de BioHack Academy?

De BioHack Academy is een 10-weekse cursus voor iedereen die zich wil verdiepen in de wereld van biodesign en bioart. Na afloop van de BioHack Academy heb je de basisbeginselen geleerd van kritische biotechnologie, digitale fabricage, microbiologie en genbewerking.

Twee dagen per week volg je lezingen en workshops onder begeleiding van onze BioHack docenten. De andere dagen ontwikkel je je project in het Open Wetlab. Alle projecten van deelnemers zullen worden tentoongesteld tijdens de afsluitende tentoonstelling in de Waag.

In de wekelijkse lessen doe je snel de vaardigheden op die nodig zijn om thuis biolab-tools, voeding, biomaterialen, biosensoren, plantenweefselkweek, schimmels, bacteriële kleurstoffen en nog veel meer funky bio-creaties te ontwikkelen. We onderzoeken verschillende alternatieve mogelijkheden om biotechnologie toe te passen, ermee te experimenteren en het te kunnen gebruiken buiten laboratoria of onderzoeksinstellingen om.

Als deelnemer van de BioHack Academy werk je met biomaterialen variërend van mycelium, biochromen en biotextiel, maar ook met microben, algen, genetica en andere vormen van biotechnologie. Je doet met deze cursus veel kennis op waarmee je een basis legt om jarenlang als bioartist of biodesigner je eigen onderzoek voort te zetten.

Ontwerp, bouw en deel

Je leert de basis van machines, zoals incubatoren, microscopen en centrifuges, waarmee je je eigen biolab kunt bouwen. Gaandeweg leer je hoe je de machines bedient en hoe je ze kunt gebruiken voor je eigen project. Of het nu gaat om een nieuw type bio-inkt, biopolymeer, biobrandstof of een ander soort biohack, dat bepaal je helemaal zelf.

Het draait bij de BioHack Academy om het vergaren van nieuwe kennis, maar ook om het delen van kennis. Alle labapparatuur die binnen de BioHack Academy wordt gemaakt is open-source. Dit betekent dat het iedereen volledig vrij staat om het ontwerp te verbeteren, naar eigen inzicht aan te passen en er mee verder te experimenteren.

De BioHack Academy is een internationale opleiding. In eerdere edities hebben partnerlabs uit de VS, Latijns-Amerika, Azië, Australië en Europa de cursus op afstand gevolgd. Ook deze editie kijken we uit naar nieuwe samenwerkingspartners en geven we je graag de kans om samen te werken met biohackers van over de hele wereld!

Wat leer je tijdens de BioHack Academy?

Introductie van de BioHack Academy

We beginnen met de basis en leren je alles wat je moet weten over biohacking, bioveiligheid en natuurlijk hoe je je werk documenteert.

Week 1
(un)Making the Lab (hardware)

Leer hoe je bestaande labhardware deconstrueert en hoe je je eigen labhardware maakt met open source blauwdrukken. Je werkt met mycelium en andere biomaterialen.

Week 2 & 3
Operating the Lab

- Wetlab in actie: protocollen volgen: media maken en organismen kweken
- Wetlab in actie: protocollen aanpassen: DIY-biomaterialen, produceren en biosensoren

Week 4 & 5
Bio-engineering

Microbiologische technieken en het gebruik van CRISPR-Cas9 voor celvrije expressie.

Week 6 & 7
Individual Experimentation and personal projects

De laatste weken staan in het teken van het ontwikkelen en afmaken van je biodesign of bioart project. Je kunt labhardware herontwerpen, je materialen kweken of nieuw DNA ontwerpen. Wat je ook gelukkig maakt - dit is je kans!

Week 8 & 9
Final presentations + exhibition

Tijd voor een feestelijke eindpresentatie en een publieke tentoonstelling waarin je kunt laten zien wat je allemaal hebt gedaan, gemaakt en geleerd.

Week 10

BioHack Academy bij Waag

Alle lessen vinden plaats in de labs in de Waag: het Open Wetlab, een uniek lab op de grens tussen kunst, wetenschap en technologie, en het Fablab Amsterdam. Kijk naar de resultaten van projecten van studenten van voorgaande edities van de BioHack Academy: 2015201620172018, 2022.

Meer informatie

Voor meer informatie over de jaarlijkse BioHack Academy, neem contact met ons op via biohack@waag.org.

Lees verder

Bekijk het werk van de BioHack Academy 2022-deelnemers.

staff

Lucas Evers
Lead Open Wetlab
Isabel Berentzen
Coördinator van de BioHack Academy
Maarten Smith
Instructeur van de BioHack Academy
Maro Pebo
Instructor at BioHack Academy

BioHack voor jouw organisatie

Naast de jaarlijkse BioHack Academy bij Waag kunnen we ook op maat gemaakte programma’s voor jouw organisatie ontwerpen met een deel van het lesprogramma. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken of een specifieke vraag te bespreken.

Meld je aan!

 

Wat is Waag?

Waag Futurelab is een deels onderzoeksinstituut, deels culturele organisatie, die zich richt op opkomende technologie, onderliggende aannames, design, ontwikkeling en kunst. Ze draagt hiermee bij aan een meer open, eerlijke en inclusieve samenleving. Waag Futurelab is gehuisvest in het oudste niet-religieuze gebouw van Amsterdam, de Waag, midden op de Nieuwmarkt.

In dit gebouw zijn drie van Waag’s labs te vinden: het TextileLab Amsterdam, gericht op het overbruggen van de kloof tussen textiel en technologie, het FabLab voor digitale fabricage, en het Open Wetlab voor biotechnologie. Waag is geen school, maar wil kennis overdragen over de unieke raakvlakken van textiel, biotechnologie, digitale fabricage en meer aan iedereen die wil leren en bijdragen aan een betere toekomst. Dit doen we onder andere via de internationaal erkende academies: Fabricademy, Fab Academy en BioHack Academy.