Fab Academy

Leer hoe je (bijna) alles kunt maken

Tijdens Fab Academy leer je hoe je jouw ideeën kunt visualiseren, prototypen en documenteren door middel van vele uren praktijkervaring met digitale fabricagetools. Je leert een verscheidenheid aan codeformaten te gebruiken en zet deze om in fysieke objecten. De volgende Fab Academy start 13 januari 2025 in het Fablab in de Waag te Amsterdam.

De Fab Academy is een gevarieerd educatief programma over digitale fabricage, geregisseerd door Neil Gershenfield van MIT’s Center For Bits and Atoms en gebaseerd op MIT’s rapid prototyping-cursus, MAS 863: How to Make (Almost) Anything. Begonnen als innovatieve trainingsmethode, is het tegenwoordig het meest complete wereldwijde programma op het gebied van digitale fabricage binnen het Fablab-netwerk. Het biedt geavanceerde digitale fabricage-instructies voor studenten via toegang tot technologische hulpmiddelen, kennis en best practices.

Meer informatie en registratie via:

Wat is Fab Academy?

De Fab Academy biedt een gedeeld educatief model aan: studenten leren in lokale werkgroepen, met medestudenten, mentoren en machines, die vervolgens wereldwijd worden verbonden door het delen van inhoud en video’s voor interactieve lessen. Wanneer nodig, worden de individuele laboratoria regionaal ondersteund en begeleid door locaties met geavanceerdere mogelijkheden, expertise en inventaris.

Het Fab Academy-diploma bestaat uit een toewijding van 5 maanden in voltijd of deeltijd, van januari tot juni. Het diploma bestaat uit 19 certificaten (zie hieronder). Het behalen van het diploma wordt beoordeeld op basis van de documentatie die de student bijhoudt en verworven vaardigheden van de student.

Hoe het werkt

In Fablab Amsterdam komen we elke woensdag bijeen om samen met andere Fablabs wereldwijd een online les te volgen en de lokale wekelijkse opdrachten te bespreken. De donderdagen zijn gewijd aan de lokale lessen waarvan het onderwerp per week varieert. Op andere dagen van de week hebben studenten toegang tot de Fablab-machines, gereedschappen en ondersteuning op basis van beschikbaarheid. 

Wie kan de Fab Academy volgen?

Je achtergrond maakt niet uit: iedereen kan dit programma volgen bij Fablab Amsterdam. Kunstenaars, pas afgestudeerden, leraren, ingenieurs, informatici, professionals, Fablab-beheerders en ontwerpers gingen je voor. Als student is het vooral belangrijk dat je een gemotiveerde en zelfsturende leerling bent.

Wat ga je leren?

Digital fabrication principles and practices

1 week
Computer-aided design, manufacturing, and modelling

1 week
Computer-controlled cutting

1 week
Electronics design and production

2 weken
Computer-controlled machining

1 week
Embedded programming

1 week
3D molding and casting

1 week
3D scanning and printing

1 week
Sensors, actuators, and displays

2 weken
Interface and application programming

1 week
Embedded networking and communications

1 week
Machine design

2 weken
Digital fabrication applications and implications

1 week
Invention, intellectual property, and business models

1 week
Digital fabrication project development

2 weken

Fab Academy in Fablab Amsterdam

De Fab Academy vindt plaats in Fablab Amsterdam, dat deel uitmaakt van Waag Futurelab. Fablab Amsterdam was een van de eerste Fablabs die de Fab Academy huisvestte toen het in 2008 nog een pilotprogramma was. Bekijk het archief en leer meer over de projecten van studenten in voorgaande jaren: 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023.

Aanmelding en kosten

De Fab Academy 2024 vindt plaats vanaf 24 januari. Duur: 5 maanden les + 1 maand evaluaties. De cursus wordt in het Engels gegeven. De kosten bedragen 6000 euro.

Meer informatie

Bekijk de FAQ-pagina of neem contact op

Lees de algemene voorwaarden

Vereiste voorkennis

Een minimum aan kennis van de volgende tools en processen is vereist:

  • 2D- en 3D-modellering
  • Digitale fabricage
  • Elektronica programmeren
  • Webdesign en -ontwikkeling

Afhankelijk van hoe jij jouw vaardigheid beoordeelt, zul je meer of minder tijd kwijt zijn aan het programma. Als je je vaardigheid in deze gebieden beoordeelt tussen laag en gemiddeld, verwacht dan dat je full time bezig bent met de Fab Academy. Beoordeel je jouw vaardigheden tussen hoog en expert, verwacht dan dat je part-time bezig bent met de Fab Academy.

 

Begeleiders

Henk Buursen
Fab Academy instructor
Michelle Vossen
Fablab instructor

Fab Academy voor jouw organisatie

Naast de jaarlijkse Fab Academy bij Waag Futurelab ontwikkelen we ook op maat gemaakte programma’s voor jouw organisatie waarin een deel van het curriculum wordt onderwezen.Neem contact op om de mogelijkheden te ontdekken of een specifieke vraag te stellen.

Neem contact op

Wat is Waag?

Waag Futurelab is een deels onderzoeksinstituut, deels culturele organisatie, die zich richt op opkomende technologie, onderliggende aannames, design, ontwikkeling en kunst. Ze draagt hiermee bij aan een meer open, eerlijke en inclusieve samenleving. Waag Futurelab is gehuisvest in het oudste niet-religieuze gebouw van Amsterdam, de Waag, midden op de Nieuwmarkt.

In dit gebouw zijn drie van Waag’s labs te vinden: het TextileLab Amsterdam, gericht op het overbruggen van de kloof tussen textiel en technologie, het FabLab voor digitale fabricage, en het Open Wetlab voor biotechnologie. Waag is geen school, maar wil kennis overdragen over de unieke raakvlakken van textiel, biotechnologie, digitale fabricage en meer aan iedereen die wil leren en bijdragen aan een betere toekomst. Dit doen we onder andere via de internationaal erkende academies: Fabricademy, Fab Academy en BioHack Academy.