Fabricademy

Fabricademy is een internationaal educatieprogramma van zes maanden op het snijvlak van textiel, digitale fabricage en biologie. Op dit moment is de achtste editie van Fabricadaemy bij Waag Futurelab van start gegaan. Lees hier meer over het programma, het lab en de docenten.

Over Fabricademy

Fabricademy in Waag’s TextileLab Amsterdam

Fabricademy is een programma dat wordt georganiseerd binnen een internationaal netwerk van maakplaatsen en labs over de hele wereld. TextileLab Amsterdam is een van de initiatiefnemers van het programma en brengt innovatie en toegang tot technologie voor textiel-, mode- en materiaalontwerpers. Hier verkennen onderzoekers, kunstenaars, ingenieurs en creatives samen de toekomst van de textiel- en kledingindustrie. Je kunt het zien als een speeltuin voor vakmanschap, erfgoed, technologie, digitale fabricage, gedeelde kennis en biologie.

TextileLab Amsterdam is gevestigd in het Waaggebouw, dat decennia geleden het huis was van de gilden en een van de meest interessante historische locaties van Amsterdam is. Hier bevragen en onderzoeken we toekomstige kansen en uitdagingen van technologie en maatschappij: hoe geven deze uitdagingen vorm aan de textiel- en kledingindustrie? TextileLab Amsterdam is in 2016 opgericht door Cecilia Raspanti en Ista Boszhard. Ontdek andere projecten en activiteiten van TextileLab Amsterdam.

 

 

Het TextileLab in het historische gebouw van Waag Amsterdam.

Over het programma

Fabricademy is onderverdeeld in twee fases: skills capsules & persoonlijke projectontwikkeling. Tijdens de eerste drie maanden (september – december) krijg je als deelnemer diepgravende lezingen en masterclasses over onderwerpen als circulaire mode, draagbare technologie, biofabricagematerialen en duurzaamheid.

Tijdens deze fase geven tutorials en workshops je de tools en de kennis om je eigen diepgaande onderzoeksproject te doen in het TextileLab Amsterdam tijdens het Fabricademy programma. Je doet praktijkervaring op met digitale fabricagegereedschappen zoals lasersnijders, 3D-printers en CNC-freesmachines, en je maakt kennis met verschillende aanvullende softwareprogramma’s zoals Rhino3d, Grasshopper, Clo3d enzovoort.

In het tweede deel van het programma (januari – april) is het aan jou om alle kennis en tools samen te brengen in een persoonlijk project. Je wordt begeleid door onze toegewijde docenten en een groep internationale experts om je eigen project te ontwikkelen.

 

 

Het materiaalarchief van TextileLab Amsterdam.

Meld je nu aan voor de volgende Fabricademy!

Afronding projectontwikkeling

Conceptontwikkeling, onderzoek, fabricatie en storytelling

jan - mrt 2024

Volg een deel van het Fabricademy programma

Wij raden aan het gehele programma te volgen, maar het is ook mogelijk om een deel (subset) te volgen: PARTIAL (3 maanden met masterclasses), SHORT (1 maand met masterclasses). of SINGLE (1 week masterclasses)

Voorstel thematische modules (Engels)

Meld je aan voor een subset of enkele les

Is dit programma iets voor mij?

Heb je een nieuwsgierige en kritische kijk op textiel en technologie? Hou je van maken, experimenteren en werken met je handen en ben je bereid om je maakproces te delen en samen te leren met een groep pioniers? Geloof je in open source en blijvend leren? Dan is Fabricademy perfect voor jou!

We zoeken deelnemers die geloven dat een andere wereld voor textiel en modeontwerp mogelijk is, een wereld waarin biomaterialen en circulariteit centraal staan.

Voorkennis is niet vereist. Omdat het programma zich op het snijvlak van meerdere disciplines bevindt, past het bij een breed scala aan (opleidings)achtergronden en beroepen.

Lees meer op de Fabricademy website

Contact

Als je contact wilt opnemen, als je nog vragen hebt over het programma, of als je benieuwd bent of Fabricademy iets voor jou is: aarzel niet om contact op te nemen. Mail naar: textilelab@waag.org.

Bekijk de algemene voorwaarden

Begeleiding

Cecilia Raspanti
Isabel Berentzen
Michelle Vossen
Asli Aksan

Over Waag Futurelab

Waag Futurelab is een onderzoeksinstituut dat zich richt op opkomende technologie, onderliggende aannames, design, ontwikkeling en kunst, en bijdraagt aan een meer open, eerlijke en inclusieve samenleving. Het is gehuisvest in het oudste niet-religieuze gebouw van Amsterdam: de Waag, midden op de Nieuwmarkt.

In dit gebouw zijn drie van Waag’s labs te vinden: het TextileLab Amsterdam, gericht op het overbruggen van de kloof tussen textiel en technologie, het FabLab voor digitale fabricage, en het Open Wetlab voor biotechnologie. Waag is geen school, maar wil kennis overdragen over de unieke raakvlakken van textiel, biotechnologie, digitale fabricage en meer aan iedereen die wil leren en bijdragen aan een betere toekomst. Dit gebeurt onder andere via de internationaal erkende academies: Fabricademy, Fab Academy en BioHack Academy.

Technologie is niet neutraal.

Technologie is niet neutraal. Waag versterkt kritische reflectie op technologie, ontwikkelt technologische en maatschappelijke ontwerpvaardigheden en stimuleert sociale innovatie.

Waag werkt in een team van ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers, dat publieke onderzoeksmethoden toepast op technologie en de samenleving. Daarmee stelt Waag zoveel mogelijk mensen in staat mee te ontwerpen aan een open, eerlijke en inclusieve toekomst.